Kučera a Bátik získali titul majstrov Európy. Dukátová pridala bronz

15.05.2016 Celý región

Liptovský Mikuláš 15. mája (TASR) - Slovenskí reprezentanti získali na domácich ME vo vodnom slalome sedem medailí vrátane štyroch zlatých a stali sa najúspešnejšou krajinou šampionátu. V Liptovskom Mikuláši sa definitívne rozhodlo o tom, že na OH 2016 v Rio de Janeiro budú Slovensko reprezentovať kajakár Jakub Grigar, kajakárka Jana Dukátová a deblkanoisti Ladislav a Peter Škantárovci. K nim sa pridá Matej Beňuš, ktorý si účasť na OH zabezpečil už pred ME. Druhou najúspešnejšou krajinou na ME boli Česi, ktorí získali dve zlaté a tri strieborné medaily.

Slovenské medaily na ME v Liptovskom Mikuláši získali:

Zlaté medaily: Alexander Slafkovský (C1), Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš (hliadka 3x C1), Tomáš Kučera, Ján Bátik (C2), Peter Hochschorner, Pavol Hochschorner, Ladislav Škantár, Peter Škantár, Tomáš Kučera, Ján Bátik (hliadka 3x C2)
Strieborná medaila: Michal Martikán (C1)
Bronzové medaily: Jana Dukátová (K1), Elena Kaliská, Jana Dukátová, Kristína Nevařilová (hliadka 3x K1)


Zlato pre 3xC2

Slovenská hliadka 3xC2 zvládla svoju finálovú jazdu a na ME vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši získala zlato. Tri slovenské posádky odsunuli na druhú priečku Poliakov, ktorí zaostali o 99 stotín. Na treťom mieste skončili reprezentanti Nemecka.

Ladislav a Peter Škantárovci, Peter a Pavol Hochschornerovci a Tomáš Kučera s Jánom Batíkom štartovali a potvrdili úlohu favoritov. "Je to o súdržnosti a za tie roky už máme najazdené. Išli sme si to svoje, kontrolovali sme aj chalanov ako idú. Iné hliadky spoločne trénujú, my sme však netrénovali, ale aj tak to vyšlo," povedal pre TASR Kučera, ktorý sa spoločne s Jánom Bátikom druhýkrát v priebehu pár hodín tešil z prvenstva. To cennejšie dosiahli v súťaži C2, keď sa po výbornej jazde stali majstrami Európy. "Už sme sa sústredili na jazdu. Hore sme si povedali ako ideme a tak sme aj išli. Všetci poznáme toto prostredie, takže sme to v pohode zvládli," zhrnul úspešnú jazdu slovenskej hliadky.

Ženská hliadka bronzová

Slovensko získalo na ME vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši ďalšiu medailu. Postarala sa o ňu hliadka 3xK1 v zložení Jana Dukátová, Elena Kaliská, Kristína Nevařilová, ktorá finišovala na bronzovej priečke. Zlato putuje do Veľkej Británie, striebro vybojovali Nemky.

Kaliská si po štvrtom mieste v individuálnej súťaži napravila chuť. "Každá medaila je vzácna. Vážim si aj túto z hliadok," poznamenala skúsená slalomárka. V singli definitívne prišla o šancu na účasť na OH 2016 v Rio de Janeiro. Napokon však predsa len získala ďalší cenný kov do svojej bohatej medailovej zbierky. Spoločne s mladou Nevařilovou a v K1 bronzovou Dukátovou mysleli na najvyššiu priečku. "Mali sme síce vyššie ambície, ale spravili sme chyby. Jazda bola optimálna, do dvadsiatej bránky dokonca excelentná. Potom som však v závere spravili chybu. Rozhoduje však čas v cieli a aj preto sme na treťom mieste," povedala Kaliská pre TASR.

Kučera a Bátik získali zlato

Slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome Ladislav a Peter Škantárovci si na ME v Liptovskom Mikuláši vybojovali olympijskú miestenku v C2. V nedeľňajšom finále tejto disciplíny obsadili 6. miesto, ich konkurenti Pavol a Peter Hochschornerovci skončili na 9. pozícii. Zlato si vybojovala tretia slovenská posádka Tomáš Kučera, Ján Bátik.

Divácky vrchol majstrovstiev Európy vo vodnom slalome prišiel vo finále C2. Medzi desiatkou najlepších boli tri slovenské lode, z ktorých dve navzájom súperili o účasť na olympiáde. Kde sa dvaja bili o olympiádu, zvíťazil tretí, v tomto prípade Tomáš Kučera s Jánom Bátikom. Slovenská dvojica, ktorá sa do finále kvalifikovala z druhej najvyššej pozície, sa v Areáli vodného slalomu Ivana Cibáka napokon radovala z titulu majstrov Európy. "Titul z majstrovstiev Európy sme už získali, ale ešte v kategórii do 23 rokov. Toto je oveľa vyššia úroveň. Boli to nervy aj stresy, ale tak to mal asi každý. Som veľmi rád, že to vyšlo. Išli sme si svoje jazdy. Napriek tomu, že nám nešlo o olympijskú miestenku, nejaký ten tlak tam vždy je, ale povedali sme si, že dajme tú medailu a poďme domov. Výrazne nás potlačili aj diváci," povedal Tomáš Kučera krátko po zisku európskeho titulu. Kučera s Bátikom boli vo finálovej jazde o 46 stotín sekundy rýchlejší než slovinská dvojica, ktorá ako víťaz semifinále štartovala ako posledná.

Radosť z víťazstva neskrýval ani Ján Bátik, ktorý bol v cieli takisto adresátom sprchy šampanského od nadšených fanúšikov. "Už v semifinále sme predviedli kvalitnú jazdu. Povedali sme si, že dáme ešte jednu takú a to sa aj splnilo. Našich krajanov a konkurentov sme veľmi nesledovali, sústredili sme sa hlavne na seba. Snažili sme sa o peknú a rýchlu jazdu. To sa aj podarilo," uviedol Ján Bátik.

Škantárovci do Ria

Hoci bratranci Škantárovci obsadili až šiestu priečku, ich radosť po finále bola porovnateľná s víťazmi. Šieste miesto síce pre nich neznamenalo zisk cenného kovu, ale keďže dosiahli lepší výsledok ako 9. Hochschornerovci, získali miestenku na OH do Ria. "Nevyšli nám dve protiprúdne bránky. Tam som kolegovi ťukol do prilby, padla mu na oči a musel si ju naprávať. My sme sa sústredili hlavne na olympijskú miestenku. Môžeme byť spokojní, pretože sa nám splní olympijský sen," povedal Peter Škantár.

Slovenských slalomárov povzbudzovala divácka kulisa, ktorá bola v nedeľu ME početnejšia než v prvé dni. Priaznivejšie bolo aj počasie a emotívnejšie prejavy divákov. Čerství majstri Európy od nich nestíhali prijímať gratulácie. "Teraz tomu ešte ani neverím, som veľmi šťastný a možno si to celé uvedomím až zajtra. Aj touto cestou blahoželám Kučerovi s Bátikom, pretože išli fantastickú jazdu. Na domácej vode a pred domácim publikom to zvládli. Zároveň ďakujem nášmu fanklubu, ktorý nás prišiel povzbudiť. Bolo to veľmi cítiť," dodal Peter Škantár.

V podobnom duchu sa vyjadril aj jeho bratranec Ladislav. "Vedeli sme, že "Hochšíkom" ich jazda nevyšla, takže z nás ten prvotný stres opadol. Sústredili sme sa na svoju finálovú jazdu. Chceli sme ukázať, že máme na to, aby sme mohli bojovať o najvyššie priečky. Jazda nebola zlá, ale boli v nej dva ťuky. Splnil sa nám však sen, ideme na olympiádu. Sme radi aj za "Kučovcov," ktorí doteraz nemali medailu, ale veľmi si ju zaslúžili. Jazdili vždy dobre a na domácej vode im to konečne vyšlo stopercentne," doplnil Ladislav Škantár.

Legendy v tieni

V tieni dvoch oslavujúcich slovenských posádok ostali legendy slovenského slalomu. Peter a Pavol Hochschornerovci v Liptovskom Mikuláši ďalšiu medailu do bohatej zbierky nepridali. "Stále sme dúfali, že pôjdeme ideálnu jazdu, ale už na štarte boli nejaké chybičky. Vedeli sme, že do toho musíme dať všetko. Riskovali sme a aj preto prišli nejaké chyby," povedal Pavol Hochschorner. So svojím bratom Petrom na štyri olympijské účasti nenadviažu, do Ria cestujú Škantárovci. "Vedeli sme, že musíme získať medailu, aby sme nestratili šancu na Rio. Už v polovici trate sme vedeli, že to nie je na medailu. Keby postavili trochu inú trať, bola by šanca väčšia. Museli by sme ísť ideálnu jazdu, aby sme mali šancu na víťazstvo. Ťažko sa proti tejto vode bojovalo," poznamenal Pavol Hochschorner.

Dukátová pridala bronz

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Jana Dukátová si na ME v Liptovskom Mikuláši vybojovala olympijskú miestenku v K1. V nedeľňajšom finále tejto disciplíny obsadila 3. priečku a získala bronzovú medailu, jej krajanka Elena Kaliská skončila štvrtá.

Práve Dukátová a Kaliská zvádzali interný slovenský súboj o účasť na OH 2016 v Rio de Janeiro. Ak sa Elena Kaliská chcela kvalifikovať na OH, musela na ME zvíťaziť a dúfať, že Dukátová nezíska medailu. Ani jedno z toho sa nenaplnilo. Kaliská skončila tesne za medailovými pozíciami a Dukátová získala v Liptovskom Mikuláši skončila tretia. "Spomenula som si na obdobie pred štyrmi rokmi, keď sme o takomto čase takisto bojovala o olympiádu. To je najväčší tlak, aký som kedy zažila. Dnes som bola vo výhodnej pozícii vďaka mojim výsledkom z minulého roku. Verila som, že to dobre dopadne. Nebolo to však jednoduché," poznamenala Dukátová. Vo svojej jazde videla isté rezervy, ale konečná radosť z cenného kovu i postupu na OH prevážili negatíva. "Na šiestej bránke som vedela, že som v zlej pozícii pred sedmičkou. Skok tiež nebol perfektný. Vedela som, že mám nejakú stratu, no stále som si opakovala, že musím zostať v koncentrácii až do poslednej bránky," dodala Dukátová.

"Maximálna spokojnosť. Mojím cieľom bolo vybojovať medailu a som šťastná, že sa to podarilo," povedala šťastná Dukátová krátko po pretekoch. Za zlatou Pfeiferovou zaostala o 2,27 sekundy, pocity však mala takmer víťazné. Na svoju jazdu nastupovala až po Elene Kaliskej a vedela, že už jej Rio neujde. Výsledok však chcela čo najlepší. "Na šiestej bránke som vedela, že som v zlej pozícii pred sedmičkou. Skok tiež nebol perfektný. Vedela som, že mám nejakú stratu, no stále som si opakovala, že musím zostať v koncentrácii až do poslednej bránky," poznamenala Dukátová.

Slovenská olympionička sa do dejiska olympiády pozrie už v najbližších dňoch. Veľa priestoru na oslavy úspechu z Liptovského Mikuláša teda nebude. "Vraví sa, že aj malé úspechy treba osláviť. Ciele sú v tejto sezóne určite vyššie, ale nejaká oslava určite bude. Už v utorok však odlietame do Ria na dvojtýždňovú prípravu. Posledných niekoľko rokov idem do každých pretekov s vysokými ambíciami. Inak tomu nebude ani v Riu. Olympijská medaila mi zatiaľ chýba a rada by som ju získala práve tam," prezradila Dukátová pre TASR.

Kaliská štvrtá

Skúsená Elena Kaliská skončila na nepopulárnej štvrtej priečke a za Dukátovou zaostala iba o 77 stotín sekundy, ale svoje účinkovanie na ME zhodnotila pozitívne. "Musím povedať, že som spokojná. Ambície síce boli vyššie, ale vraví sa, že nádej umiera posledná. Šanca na olympiádu bola, ja som bojovala, ale nevyšlo to. Ďakujem divákom za atmosféru, ktorú nám vytvorili a za menšiu olympiádu," uviedla Kaliská.

Výsledky ME vo vodnom slalome, nedeľa:

Finále 3xC2 mužov: 1. SLOVENSKO 139,94 sek., 2. Poľsko +0,99 s., 3. Nemecko +2,45 s., 4. Česká Republika +2,51 s., 5. Francúzsko +2,70 s, 6. Rusko +3,75.

Finále 3xK1 žien: 1. Veľká Británia 124,28 sek., 2. Nemecko +4,28 s., 3. SLOVENSKO +9,15 s., 4. Slovinsko +10,38 s., 5. Česká Republika +10,82 s., 6. Rakúsko +11,58 s., 7. Francúzsko +12,35 s., 8. Španielsko +15,29 s., 9. Poľsko +15,67 s., 10. Rusko +17,37 s.

Finále C2 mužov: 1. TOMÁŠ KUČERA, JÁN BÁTIK (SR) 112,70 s, 2. Luka Božič, Sašo Tajlat (Slov.) +0,46 s, 3. David Schroeder, Nico Bettge (Nem.) +0,53 s, 4. Ondřej Karlovský, Jakub Jane (ČR) +1,88 s, 5. Filip Brzezinski, Andrzej Brzezinski (Poľ.) +2,3 6 s, 6. LADISLAV ŠKANTÁR, PETER ŠKANTÁR (SR) +3,25 s, 7. Jonáš Kašpar, Marek Šindler (ČR) +6,46 s, 8. Mark Proctor, Etienne Stott (V. Brit.) +6,99 s, 9. PETER HOCHSCHORNER, PAVOL HOCHSCHORNER (SR) +10,00 s, 10. Anton Ušakov, Artem Ušakov (Rus.) 10,25 s.

Finále K1 žien: 1. Melanie Pfeiferová (Nem.) 108,86 sek., 2. Urša Krageljová (Slov.) 109,44 s., 3. JANA DUKÁTOVÁ (SR) 111,13 s., 4. ELENA KALISKÁ (SR) 111,90 s.,5. Kateřina Kudějová (ČR) 111,96 s., 6. Maialen Chourrautová (Šp.) 112,74 s., 7. Corinna Kuhnleová (Nem.) +10,77 s., 8. Stefanie Hornová (Tal.) +58,02 s., 9. Jekaterina Perovová (Rus.) +105,52 s., 10. Natalia Pacierpniková (Poľ.) +158,74 s.,

Boje o finálové miestenky

Vo finále C2 všetky tri lode

V nedeľňajšom finále C2 na ME v Liptovskom Mikuláši nebude chýbať ani jedna z troch slovenských lodí. Zaujímavý súboj sa očakáva najmä medzi Hochschornerovcami a Škantárovcami, ktorí bojujú o jednu miestenku na OH do Ria. Najlepší semifinálový čas dosiahla slovinská posádka Luka Božič, Sašo Taljat, za ktorou o dve stotiny zaostali Tomáš Kučera s Jánom Bátikom.

Vo finále nebudú, podľa očakávania, chýbať ani bratia Peter a Pavol Hochschornerovci. Ich semifinálová jazda bola siedma najlepšia. "Bola to skôr opatrná jazda, pretože trať je veľmi zradná. Bránky sú postavené natesno a už individuálne lode mali problém prejsť. My sme sa tam museli natlačiť dvaja. Museli sme dávať veľký pozor, aby sme nespravili chybu, ktorá by nás odsunula mimo finále," poznamenal Peter Hochschorner pre TASR. Spoločne s bratom Pavlom sa vo finále (od 12.12 h) pokúsia o postup na OH do Ria.

Ich súpermi v internej slovenskej nominácii budú Ladislav a Peter Škantárovci, ktorí zatiaľ majú dvojbodový náskok. Tí v semifinále obsadili štvrtú priečku a na trať pôjdu po "Hochšíkoch." "Bolo to ťažké najmä psychicky. Išli sme až na záver s vedomím, že musíme ísť do finále. Snažili sme sa sústrediť na našu jazdu. Boli v nej síce nejaké chyby, aj sme mali jeden ťuk, ale vo finále sa chýb budeme vyvarovať," uviedol pre TASR Ladislav Škantár. Spoločne s bratrancom Petrom sa pokúsia o premiérovú účasť na olympiáde. "Vedeli sme, že ak chceme ísť na olympiádu, musíme sa sústrediť na seba a nespoliehať na to, že niekto urobí chybu. Vo finále bude dôležité ako skončia "Hochšíci," počítať body však budeme až potom," dodal Ladislav Škantár.

Slovenské reprezentantky vo vodnom slalome Jana Dukátová a Elena Kaliská nebudú chýbať v nedeľňajšom finále K1 na ME v Liptovskom Mikuláši. Dukátová dosiahla v semifinále štvrtý najrýchlejší čas, Kaliská bola siedma. Do finálovej desiatky sa tesne nedostala Kristína Nevařilová, ktorá na desiate postupové miesto stratila 1,11 sekundy.

Súboj Dukátová vs Kaliská

Jana Dukátová v semifinále nezaváhala a pred domácim publikom sa pokúsi o najcennejší kov. Jej semifinálová jazda bola štvrtá najlepšia. "Som spokojná s postupom aj s jazdou. Hlavne som sa chcela vyvarovať nejakej chyby. Trať je veľmi ťažká, treba sa stále koncentrovať. Vravela som si, že sa musím koncentrovať do 24. bránky," povedala Dukátová pre TASR.

Elena Kaliská musela po svojej jazde ešte počkať na jazdy niekoľkých ďalších pretekárok, aby bola jej finálová účasť potvrdená. Napokon sa tak aj stalo a do finále vyštartuje ako tretia v poradí. "Boli tam chybičky. Do dvanástej bránky to bola dobrá jazda, snažila som sa vyvarovať dotykov s bránkami. Trať je znovu ťažšia, voda oproti včerajšku trochu stúpla. Uvidíme, ako to vo finále dopadne," povedala Kaliská po svojej jazde.

Nechýbalo veľa a Slovensko mohlo mať vo finále trojnásobné zastúpenie. Najmladšia zo slovenskej trojice Kristína Nevařilová predviedla výbornú jazdu, ale napokon sa do elitnej desiatky tesne nedostala. "Nevyšlo to, ale som rada, že som išla celkom dobrú jazdu. Finále by bolo splneným snom, ale už sa nič nedá robiť. Chcela som ísť čo najlepšiu jazdu," uviedla Nevařilová pre TASR.

Výsledky ME vo vodnom slalome, nedeľa:

Semifinále C2 mužov: 1. Luka Božič, Sašo Taljat (Slov.) 112,81 s, 2. TOMÁŠ KUČERA, JÁN BÁTIK (SR) 112,83 s, 3. Mark Proctor, Etienne Stott (Veľ. Brit.) 115,38 s., 4. LADISLAV ŠKANTÁR, PETER ŠKANTÁR 116,30 s., ...7. PAVOL HOCHSCHORNER, PETER HOCHSCHORNER 117,37 s.

Semifinále K1 žien: 1. Stefanie Hornová (Tal.) 105,04 s, 2. Urša Krageljová (Slov.) 105,81, 3. Kateřina Kudějová (ČR) 106,75, 4. JANA DUKÁTOVÁ 107,03, ... 7. ELENA KALISKÁ 111,23, 11. KRISTÍNA NEVAŘILOVÁ (všetky SR) 113,25.
 

Vyberte región